Печія при вагітності – досить часте явище. На нього страждає близько половини майбутніх мам на різних термінах, адже воно напряму повʼязане зі змінами в тілі жінки. Поради, як впоратись з неприємними відчуттями та на що звернути увагу дає координатор вагітних Вікторія @pregna_blog !
Печія у вагітних – це стан, при якому відбувається вкидання кислого шлункового вмісту у стравохід.
Шлунковий сік, який допомагає травленню, складається з соляної кислоти. Коли продукти потрапляють до шлунку, зворотній хід для них закривається нижнім стравохідним сфінктером. Цей механізм перешкоджає зворотному виходу їж.
Печія при вагітності найчастіше виникає через підвищений внутрішньочеревний тиск, при якому сфінктеру складно утримувати в шлунку його вміст, частина якого викидається у стравохід разом із кислотою. Слизова оболонка стравоходу подразнюється, запалюється. Зʼявляється відчуття печіння за грудиною і тяжкість у шлунку.
Печія під час вагітності викликає дискомфорт і труднощі з харчуванням.
Печія при вагітності після 20 тижнів:
Останні тижні вагітності супроводжуються активним ростом плода. Великий живіт і додаткова вага суттєво підвищують внутрішньочеревний тиск, впоратися з яким соінктеру стає дедалі важче.
Боротися з нападами печії потрібно тільки безпечними способами.
Симптоми, які свідчать про те, що варто звернутись до лікаря:
•печія, відрижка повітрям (а також кислим, гірким);
•нудота блювота;
•болі в епігастрії (у верхній частині черевної порожнини), «голодні», нічні болі або болі після прийому;
•тяжкість в шлунку, відчуття швидкого насичення.
МЦ «Плюсмед» – нам довіряють найдорожче!